» Beginpagina
        » Wie is Sint?
        » Liedjes
        » Verhalen
        » Plaatjes
        » Kleurplaten
        » Recepten
        » Links
        » Gastenboek
        » Contactsinterklaas www.sinterklaasisjarig.nl
sinterklaas

Wie is Sinterklaas?

Wij vieren het feest van Sint-Nicolaas op de sterfdag van Nicolaas van Myra. Hij overleed waarschijnlijk op 6 december 342. Bij heiligen wordt altijd de sterfdag gevierd omdat dit de dag is van hun wedergeboorte. De feestdag begon vroeger de avond voor de sterfdag. Aanvankelijk werd Nicolaas in Myra begraven, waardoor de stad een belangrijk bedevaartsoord werd, hetgeen zorgde voor een bloeiende economie. In 1071 versloegen de Turken de Byzantijnen bij Mantzikert. Ca. 10 jaar later kwam het gehele gebied in handen van de Turken.

Rond deze periode was heiligenverering een belangrijke bron van inkomsten. Er ontstond een ware run op de stoffelijke resten van heiligen en ook voor Nicolaas was veel belangstelling. Begin 1078 voeren drie schepen uit het Italiaanse Bari uit met als doel het ontvoeren en overbrengen van het stoffelijk overschot van Nicolaas naar ItaliŽ. Na een succesvolle missie werd Nicolaas bijgezet in de speciaal daarvoor gebouwde Nicolaaskerk. Sint-Nicolaas is derhalve nooit in het huidige Spanje geweest.

Wie is Zwarte Piet?

Over de oorsprong van Zwarte Piet bestaan verschillende theorieŽn, waaronder de volgende.

a) Omdat iedereen veronderstelt dat Sint-Nicolaas uit Spanje komt, wordt aangenomen dat hij de bij Spaanse edelen gebruikelijk Moorse bedienden heeft overgenomen.

b) In de tijd dat Nicolaas in Myra woonde kocht hij op de slavenmarkt een Ethiopisch jongetje, Piter, afgeleid van Petrus.

c) Voorts zijn er legenden waar Piet de duivel of de dood symboliseert.

d) De Germaanse god Wodan reed op zijn witte paard door de lucht en werd altijd vergezeld van twee zwarte raven. De raven luisterden, net als Zwarte Piet, aan de schoorsteen om Wodan over de goede en de slechte daden van de stervelingen te vertellen.

Andere Sinterklaasvieringen

Sint Piter

In het Friese plaatje Grou wordt niet op 5 december pakjesavond gevierd, maar op 21 februari. Dit wordt Sint Piter genoemd. Op de zaterdag voor 21 februari komt hij aan met zijn knecht. Sint Piter draagt echter een witte mantel en heeft een zwart paard. Klik hier voor meer info.

Ouwe Sunderklaas

Dit wordt elk jaar op 12 december gevierd op Texel. Texelaars gaan dan 's avonds onherkenbaar verkleed de straat op en stellen op ludieke wijze de meest opmerkelijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar aan de kaak. Daarbij wordt niemand gespaard. Een jury beoordeelt het 'speulen' op originaliteit.

Stoel zetten

Vroeger was het in West-Friesland gebruikelijk om een stoel te zetten in plaats van een schoen. De stoelen werden op de avond van 5 december bij de open haard gezet, waarna je er de volgende ochtend je kado's op kon vinden.
© Sinterklaas is jarig...2002-2019